10 Mart 2014 Pazartesi

Litvanya’da Yabancılara Toprak Satışı


Çifte vatandaşlıkla birlikte, Litvanya gündeminin en sıcak konularından biri de yabancılara toprak satışı. Yabancılara toprak satışının yasaklanması konusunda, Litvanya referanduma gitmeye hazırlanıyor.
 
Litvanya Parlemento Sözcüsü Loreta Graužinienė’nin yaptığı açıklamalara göre, referendumun 29 Haziran 2014 tarihinde yapılması planlanıyor.

11 Mayıs’ta Avrupa Parlementosu ve cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte, yabancılara toprak satışına ilişkin referendum yapılmasının mümkün olmadığını belirten Graužinienė, “Zamanın çok daraldığını, referandumu destekleyen 300 bin imzanın toplandığını” söyledi.

Öte yandan konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevičius, konunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi gerektiğini belirtti. Litvanya’nın, digger Avrupa Birliği ülkesi vatandaşları da dahil olmak üzere yabancılara toprak satışını yasaklamasıyla Avrupa Adalet Divanı tarafından suçlu bulunabileceğini belirten Butkevičius, Litvanya’ya bir takım finansal yaptırımlar uygulanabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği’ne üyelik süreci öncesi, Litvanya yabancılara toprak satışına izin veren yasaları onaylamıştı. Bu yasaların geçerlilik süresi ise bu yılın Mayıs ayında doluyor. Bakalım referandumdan nasıl bir sonuç çıkacak.

5 Mart 2014 Çarşamba

Dünya’nın En Zenginleri Listesinde Bir Litvan

1 milyar ABD Doları’na yaklaşan servetiyle Nerijus Numavičius, Forbes’ın “Dünya’nın En Zengin İnsanları” listesine 1,565. Sıradan girmeyi başardı.

Başta Litvanya olmak üzere, Baltık ülkelerinde faaliyet gösteren Maxima marketlerinin sahibi de olan Numavičius, aynı zamanda eczaneler zinciri Eurovaistinė’i de yönetiyor.

Geçtiğimiz yıl, Letonya’da bir Maxima’nın çatısının çökmesinin ardından eleştirilerin odağına oturan Numavičius, aynı zamanda Litvanya’nın da en zengin insanı.

2013 yılında 67 milyar ABD Doları’na ulaşan servetiyle, listenin en tepesinde Microsoft’un sahibi Bill Gates bulunuyor.

Osmanlı kökenli Meksikalı Carlos Slim ise Dünya’nın en zenginleri listesinde ikinci sırada.

Forbes’un 2013 yılı için Türkiye’de hazırladığı listeye göre, Türkiye’nin en zengin insanı Murat Ülker olmuştu.

Forbes’a göre, listeye 1,645 dolar milyarderi girdi. Dünya’nın en zenginleri listesinde ilk 20 içerisinde yer alan zenginlerin servetleri 31 milyar ABD Doları’na ulaştı. Geçen yılın listesinde ilk 20’ye girebilmek içinse 23 milyar ABD Doları yeterliydi.

2 Mart 2014 Pazar

Anketlerde Sosyal Demokratlar Önde

Vilmorus tarafından 14 Şubat – 23 Şubat tarihleri arasında yapılan ve bugün Lietuvos rytas gazetesinde yayımlanan anket sonuçlarına göre, Litvanya’da hükümet ortaklarından olan Sosyal Demokratlar, hala en beğenilen parti durumunda.

Şubat’ta yapılan anketin sonuçlarına göre, katılımcıların %21.6’sı, genel seçimde tercihlerini Sosyal Demokratlar yönünde yapacaklarını belirttiler. Sosyal Demokratları destekleyenlerin oranı bir önceki ay %23.2’ydi.

Koalisyon hükemetinin diğer iki ortağı Düzen ve Adalet Partisi ve İşçi Partisi sırasıyla %11.6 ve %9.3 ile ikinci ve üçüncü sırayı aldılar.

Muhalefetteki Hristiyan Demokratlar’a (Anavatan Birliği) destek , %8.9’a düşmüş görünürken, bir diğer muhalefet partisi Liberal Hareket’e olan destek ise %7.1’e yükselmiş görünüyor.

Ankete katılanlardan %16.4’ü kararsız olduğunu iletirken, %9.7’si ise oy kullanmayacağını iletmiş.