9 Ağustos 2011 Salı

Litvanya'da Evlilik

Bu sene belki evlilik sezonunun sonuna geliyoruz artık yavaş yavaş, ama önümüzdeki yıllarda Litvanya'da evlenmeyi düşünenler açısından bir rehber olması açısından, işlerin nasıl yürüdüğüyle ilgili biraz bilgi vermek istedim. Öncelikle toplamanız gereken belgelere bakmakta fayda var.

  • Pasaport (zaten yurtdışında olacağınız için yanınızda olması gerekiyor, aslı ile müracaat ediyorsunuz.)
  • Doğum Belgesi (Nüfus Müdürlüklerinden -ya da konsolosluklardan- kolayca alabiliyorsunuz)
  • Evlenme Ehliyet Belgesi (bu da Nüfus Müdürlüklerinden -ya da konsolosluklardan- temin edilebiliyor)
Bu 3 belge dışında, ne bir fotoğraf, ne bir ikametgah ilmuhaberi. Bu belgeleri temin ettikten sonra, Litvanca'ya yeminli tercümesini yaptırıyorsunuz. Tercümenin akabinde, noter onayını yaptırdıktan sonra, kaymakamlıklara -yurtdışındaysanız konsolosluklara- başvurarak, apostil alıyorsunuz. Tercüme biraz tuzlu olabiliyor. Ama apostil tamamen ücretsiz. (konsolosluk apostil için ücret talep edebilir.) Apostilli tercümeler ve pasaportunuz (eşinizin de bu belgeleri kendisi için Litvan makamlarından temin etmiş olması gerekmekte, onun belgeleri zaten Litvanca olacağı için tercüme, apostil, vs. gerekmiyor) ile Litvan makamlarına şahsen başvurunuzu yapıyorsunuz. 70 Litas gibi bir ücreti var, bankaya yatırmanız gerekiyor, sizi yönlendireceklerdir. Burada dikkat edeceğiniz husus, nikahınızdan en az bir ay önce başvurunuzu tamamlamış olmanız gerekiyor. (hastalık, askerlik, vs. gibi bir kaç istisnası mevcut.) Başvurunuzu yaparken, evlenmek istediğiniz tarihe de karar vermiş oluyorsunuz. (özellikle küçük yerlerde evlenecekseniz, istediğiniz günü alabilmeniz açısından, erken başvuru önemli.) Düğün gününde pasaportunuzu yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Nikah kıyıldıktan sonra, Vilnius'taki Büyükelçiliği'mize en geç bir ay içerisinde başvuruda bulunmanız gerekiyor. (aksi takdirde ceza-i işlem uygulanabiliyor.) Büyükelçiliğe eşlerden biri başvuru yapabilir, gerekli belgeler şunlar:

  • Litvan makamlarınca verilen evlenme belgesinin Türkçe tercümesi ve noter onaylı apostili (apostil Litvanya'da ücretli, sayfa başı 35 Litas ve sadece Dışişleri Bakanlığı'nın Vilnius'taki ofisinden veriliyor. 09-12 saatleri arasında başvurulması gerekiyor. -bizim büyükelçiliğe de erken başvurmanızda fayda var.-)
  • Litvan eşin doğum belgesinin Türkçe tercümesi ve noter onaylı apostili (SSCB'den kalan doğum belgelerinin tercümesini apostil için başvuracağınız Dışişleri kabul etmiyor. Litvan eş, bu belgenin yenisini kolayca alabilir.)
  • Ayrıca e-konsolosluk web-sitesinden evlenme işlemleri altında ulaşabileceğiniz iki adet formu, Türk vatandaşı olan eşin doldurup, imzalaması gerekiyor.
  • Başvuru esnasında pasaportların yanınızda bulunması gerekiyor.
  • Ayrıca, Türk örf ve adetlerini korumaya devam ederek, Büyükelçiliğin talep ettiği posta pulunu, Litvan postanesinden temin ediyorsunuz. (orada size söylüyorlar, -şu kadar belge göndereceğiz, gidin postaneden pul alın- diye)
Bu belgelerle başvurduktan sonra, Büyükelçilik, Dışişleri aracılığıyla, evliliğinizin tescilinin yapılabilmesi için Türk yetkili makamlarına bildirimde bulunuyor. 15 gün içerisinde Türk yetkili makamlarınca evliliğiniz onaylanmış oluyor. Bundan sonra, iki yöntem izleyebilirsiniz. Eğer Türkiye'de yaşayacaksanız, Nüfus Müdürlüklerine başvurarak, 55 TL karşılığında Evlenme Cüzdanınızı ve yeni kimliğinizi edinebilirsiniz. Eğer yurtdışında yaşıyor iseniz, yine Büyükelçilik vasıtasıyla 25 Euro karşılığında evlenme ve nüfus cüzdanlarınızı alabilirsiniz.

Son bir not, Büyükelçiliğimizden asla ama asla konukseverlik ve yardım beklemeyeniz. Çünkü böyle bir şeye şahit olan yok henüz. Kötü muamele görmediğiniz için duacı olun yeter. 

24 yorum:

sindirac dedi ki...

bir sorum olacaktı.diyelim ki hem türkiyede hem de orda evlenelim dersek hangi kanunlar geçerli olur?ilerde türkiyede bir sorun çıkar mı?

bir de litvanyalı eş türkiyede evlendiğinde çifte vatandaş oluyor mu?buradaki prosedür nedir acaba???

dip not:gerçekten çok faydalı bir blog yapmışsınız.çok teşekkür ederim bu yüzden.

Litvan dedi ki...

İki ülkede evlenmeniz, gereksiz olacaktır ve bildiğim kadarıyla da kanunlarla kısıtlanmış. Yani resmi nikahınızı LT'da ya da TR'de yapmalısınız. LT'de yaptığınız evliliği, Türkiye'ye, TR'de yaptığınız evliliği de LT'ye bildirmek zorundasınız. Eğer bu bildirimleri yapmassanız, sorunlar çıkabilir.

Litvanya çifte vatandaşlığa karşı en katı politikaları uygulayan ülkelerden birisi. Türk vatandaşlığına geçmek isterse eşin, Litvan vatandaşlığını bırakmak zorunda. Şu an için durum bu, ama bakalım ileride bir düzenleme yaparlar belki. Ama çocuğunuz her iki ülkenin de vatandaşı olabiliyor. Hatta diyelim ki, çocuk Amerika'da doğdu, üç ülke vatandaşı oluyor.

Umarım faydalı olmuştur yanıtım.

sindirac dedi ki...

hım.evet bende öyle düşünüyordum tek ülke olması daha uygun olur diye.teşekkürler bilgilendirme için.

çok ilginç gerçekten.hükümet değişirse değişir mi acaba?bu kural çok eski miydi acaba??? bu gerçekten kötü olmuş. (türkiyede çalışma izni olmuyor o zaman değil mi?)

çok teşekkürler aydınlatıcı cevabınız yüzünden.

Telsiai dedi ki...

Merhaba

Türkiye' de çalışma izni olmaması diye bir şey yok, Türk vatandaşı ile evli bir Litvanya yada diğer ülke vatandaşının çalışma izni alması daha kolay, gerekli bilgiler çalışma bakanlığının sayfasında mevcut prosedürü ağırlıklı olarak işveren takip ediyor, evlilik olayında ise bence Türkiye' de evlilik biraz daha kolay diye düşünüyorum, fakat ülkemizdeki bürokrasi üst düzey olduğundan Litvanya' dan formul A belgesinin apostile edilmiş örneğinin alınıp bekarlık belgesinin büyükelçilikten (ANKARA) tedarik edilmesi daha uygun bizim orada yaptırıp tercüme ettirdiğimiz evrakların hiç birini burada kabul ettiremedik, ayrıca Vilnius büyükelçiliğinin ilgi ve alakası takdire şayandır!!!!!

Litvan dedi ki...

Ülke çok eski olmadığı için dolayısıyla kanun da çok eski değil, sürekli görüşülüyor mecliste de. Ama Avrupa genelinde, göçmenlere karşı tutum belliyken, Litvanya'nın da bunun çok dışına çıkmasını beklemek, Polyanna'cılık olacaktır. Ama ben anlayamadım, neden bu kadar çok takıldın vatandaşlık mevzusuna? Seyahat & çalışma & oturma vs. anlamında sen de eşin de herhangi bir kısıtlamayla karşılaşmıyorsunuz. Evet yalnızca lanet paper work var ama, ona da yapacak bir şey yok.

İsmail Hoca'nın belirttiği üzere, vatandaşlık ve çalışma izni arasında herhangi bir korelasyon yok.

Şimdiden bol şans diliyorum.

Telsiai dedi ki...

Tekrar merhaba
Evlilik evrakları ile ilgili olarak nikah işlemi Türkiye' de yapılacaksa nikah memurları eşiniz ile gitmediğiniz sürece size tarih vermiyorlar, nikah tarihini almak için başvuru yaptığınızda sizden eşinizin doğum belgesi (formul A) ve bekarlık belgesini isteyeceklerdir, bir önceki yazıda belirttiğim üzere bekarlık belgesini Ankara' dan almanız daha kolay (30 euro - Türk parası kabul etmiyorlar) daha sonrasında dışişleri bakanlığına gidip belgeyi apostile ettirmeniz gerekiyor, bu evraklardan sonra aile hekimine gidip kayıdınızı yaptırmanız sonrasında kan ve ciğer filmi röntgeni için ilgili kuruluşlara başvurmanız lazım toplamda sağlık ile ilgili işlemler 2 gün sürüyor, şehirden şehire değişebilir, evlilik sonrası eşiniz için bağlı olduğunuz il veya ilçenin emniyet müdürlüğüne gidip ikamet tezkeresi almanız lazım, bu arada EK olarak eşiniz çalışmayacak ve sizin sigortanızdan faydalanacak ise bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kuruluşunada kayıdını yaptırmayı unutmayın bu kurumlar sizden Yabancılar için geçici TC Kimlik numarası talep ediceklerdir, bunuda ikamet teskeresini almaya gittiğiniz gün yabancılar şubeden almayı ihmal etmeyin, ilk etapta aklıma gelenler bunlar

Saygılar ismail

sindirac dedi ki...

hım.o zaman belgeleri ankaradan toplamak daha akıllıca olur.

ben var zannediyordum.yani türk vatandaşı olmadan çalışma izni alınmıyor zannediyordum.teşekkürler bilgilendirme için.belki 1-2 sene içinde değişir :)açıkçası 1-2 sene içinde evlenme planımız var ama şimdiden tüm prosedürleri araştırıyorum ben.tekrar çok teşekkür ederim bu güzel yazı ve blog için.

paper work dediğiniz???

ayrıca çok teşekkür ederim uzun açıklama için.çok b

og dedi ki...

Benimde eklemek istediğim eksik gördüğüm bir konu var. Evliliğiniz sonrası şayet Litvanya' da yaşayacaksanız evlilik sonrası tüm belgeler Litvan makamlarına teslim edilip Türkiye' ye dönüp oturma izini için 6 ay maksimum süre beklemeniz gerekiyor. Ben 2004 yılında evlendiğimde düzenlemeler bu şekilde idi.

Telsiai dedi ki...

Merhaba

Oturma izni sürelimi süresiz mi ? Demek istediğim eşim için Türkiye' de kaldığı sürece senelik yada 2-3 senelik ikamet tezkeresi almak gerekiyor Litvanya ile ilgili izinde aynı şekilde mi? Belirli periyotlarda yenilemek mi gerekiyor ? Saygılar

Litvan dedi ki...

Litvanya'da da aynı şekilde işliyor süreç. Eğer siz Litvanya'da ikamet edecekseniz, belirli sürelerde oturumunuzu yenilemeniz gerekecek. Ama, uzun süre Litvanya'da ikamet ettikten sonra(hatırladığım kadarıyla 7 yıl), permanent resident permit dediğimiz, kalıcı oturum alabiliyorsunuz. Kanunlar sık sık değişse de şu anda süreç bu şekilde.

Telsiai dedi ki...

Teşekkür ederim açıklamalar için dediğiniz gibi kanunlar sürekli değişiyor, siz(LİTVAN) oradamı yaşıyorsunuz Türkiye' demi ikamet ediyorsunuz ?

Saygılar

okokan2002 dedi ki...

slm ben litvanyada evlenecegim ama henüz hiç bir belge hazırlamadım. ne yapmam gerek birde ben daha önce evliydim 2008 yılında boşandı bunun içinde herhangi bir belge götürmem gerekiyormu. teşekkürler.

sinan dedi ki...

arkdaslar oncelikle bu site cok guzel ollmus bulamadıgım bilgileri burda bulma sansim olduu.

kısmet olursa bir kac yıla kadar bende evlenecem litvanyalı arkadaslaa ama okudugum kadarıylaa birokrasi isi cokmus bee:....

bir de sonu sormak sitiyorum tu,rk vatandası oldugununda kız neden devamlı belli aralıklarla bazı kurumlara bildirmemiz gerekiyor mesala ikahmet icin ornegin..???? zaten türk vatandası olmus benim gibi o da aynı haklara menzup diye dusunuyorum tsk.

Litvan dedi ki...

Teşekkürler. Eşiniz Türk vatandaşlığına geçtikten sonra herhangi bir yere bildirimde bulunmanıza gerek yok. Sizinle aynı haklara sahip oluyor.
İyi günler..

toprak dedi ki...

merhaba arkdaslar benim sorumda biraz farkli olacak, yardimci olursaniz sevinirim. benimde litvanyali bi kiz arkadasim var onunla evlenmeyi dusunuyoruz, fakat evlendikten sonrada o ingilterede yasamayi dusunuyor? litvanay AB ulkesi oldugu icin visa istemiyor onlar icin ama benim icin durum ne olur? evledikten sonra boyle bi sansimiz olur mu ingiltereye gidip yasamak gibi?
simdiden tesekkurler cevaplariniz icin..

Unknown dedi ki...

Mrb benim sorum su yardimci olursaniz sevinirim ben litvanyada bulgar pasaportlu bi bayanla evlilik yapicam bilmek istedigim su.ben isvecte yasiyorum ve ordan basvuruyu yaptiktan sonrada boyle olmak zorunda basvuru yapildiktan ne kadar surede onay geliyo ve ilk vurmada kac yillik oturum vuruyolar arti mesela 5 sene diye duydum ben eger oyleyse bu 5 senelik vurulmasi full mu

Unknown dedi ki...

Ve istedigim avrupa ulkesinde calisip yasayabiliyomuyum ve basvurudan en gec 4 veya 5 haftadan sonra oturum verdiklerini duydum ne derece dogru ogrenebilirmiyim tsk

Unknown dedi ki...

?

Unknown dedi ki...

selam ben bır litvanyalı bayanla evlenecem.2 sene gecınce oturum hakkı kanunu varmı almanya gıbı?yanı oturum hakkım avrupa ulkelerınde olcak mı nasıl olur lutfen bılgı verırsenız sevınırım.tsk ederım sagolun

Telsiai dedi ki...

Litvanya da oturum hakkı almanız için 6 sene boyunca her sene yenilenmek koşulu ile oturum izni almanız gerekir, 6 sene sonunda uygun görüldüğü taktirde sınırsız oturum izni alabilirsiniz, Litvanya' da alacağınız oturum hakkı sadece Litvanya için geçerli, Avrupa birliği ülkesi olsada her ülkenin kendi izinleri kanunları farklı,

Unknown dedi ki...

benim bi sorum olcak.ben turkiyeden evliyim.ama litvanyaya gitmk orda çalişmk ve oranın vatandaşı olmk istyrym.nasıl yol izlmem lazım.

Unknown dedi ki...

benim bi sorum olcak.ben turkiyeden evliyim.ama litvanyaya gitmk orda çalişmk ve oranın vatandaşı olmk istyrym.nasıl yol izlmem lazım.

Unknown dedi ki...

Merhabalar ben lidvanyada evlilik yapacagim ama evlenecegim kiz lidvanyali ogretmen ben turkum turkiyedeyim ben ora nasilgidecegim yardımcı olurmusunuz lütfen

Unknown dedi ki...

Nasıl vize alacağım