21 Kasım 2010 Pazar

Litvanya Vizesi

21 Kasım 2010 tarihinde yazmış olduğumuz yazıya, 2013 Ağustos itibarıyla bir kaç güncelleme eklemek isterim. Artık, konsolosluk vize işlemleri için randevu sistemi getirdi. Konsolosluğa gitmeden muhakkak arayıp randevu alın. Bir diğer güncelleme de davetiyelere ilişkin. Artık konsolosluğa fiziksel davetiye sunulmasına gerek yok. Ziyaret edeceğiniz kişinin size davetiye numarasını vermesi yeterli. Ayrıca davetiye artık bir kaç gün içerisinde alınabiliyor.

Litvanya'ya Nasıl Gidilir? ve Litvanya Konsolosluğu ile ilgili bilgileri verdikten sonra, Litvanya Vizesi'ne ilişkin detayları verelim. 21 Aralık 2007'den bu yana Litvanya Schengen bölgesi içerisinde yer almaktadır. Yeşil veya kırmızı/gri hizmet pasaportu taşımayan vatandaşların Litvanya'ya giriş yapabilmeleri için Schengen vizesine sahip olmaları gerekiyor. Kendi deneyimler çerçevesinde vize için yapılması gerekenleri sıralarsam:

  1. Eğer bir turla gitmiyorsanız, kesinlikle oradaki irtibat noktanızın size davetiye göndermesi gerekmektedir. Davetiyeyi gönderecek kişinin Litvan vatandaşı olması gerekiyor. (Turistik amaçlı ziyaretler için) Bölgesindeki karakola başvurarak, İçişleri Bakanlığı'ndan onaylı davetiyeyi sizin adresinize posta yoluyla gönderebilir. Genellikle bu işlem 2 hafta sürüyor. Oradaki kişi bildirimi yaptıktan sonra, işlemin onay süreci ve davetiyenin size ulaşması bu süreye dahil. Davetiye size ulaşmadan da numarasını alarak konsolosluğa başvuruda bulunabilirsiniz. Onlar kendi sistemlerinden takibini yapıyorlar. Davetiyede kalış tarihlerinizin yazılı olması gerekiyor. Konsolosluk bu tarihlerin dışına kesinlikle çıkmıyor. (Litvanya Büyükelçiliği'nin bana 4 günlük Schengen vermişliği vardır.) İrtibat noktanıza İçişleri Bakanlığı'ndan bir ziyaretçinin gelip, sizin ziyaretinize ilişkin sorular sorması muhtemeldir. Panik yapmayın, normal bir süreç.
  2. Davetiye size ulaştıktan sonra;
    • Pasaport (dönüş tarihinizden itibaren 3 ay geçerli)
    • Schengen vize formu
    • 1 adet biyometrik fotoğraf (forma yapıştırdığınızdan hariç)
    • Sağlık sigortası (tüm seyahatinizi kapsamalı, bütün banka şubelerinden alabilirsiniz, Schengen için olduğunu belirtin)
    • Banka hesabı (hergün için 40 euro, mesela 10 gün kalacaksanız 400 €)
    • Gidiş - dönüş uçak bileti veya rezervasyonu
    • Öğrenciler için güncel tarihli öğrenci belgesi
    • Çalışanlar için iş yerinden, orada çalıştığına ilişkin yazı, maaş bordrosu, SGK dökümü, vs.
    • Ticari amaçlı vize için vergi levhası, oda sicil kaydı vs. belgeler ile başvurunuzu yapabilirsiniz.
    • Tur dışında bireysel olarak gidiliyorsa, ve davetiye temin edilememişse, otel rezervasyonu.
  3. Eğer çalışıyorsanız, şirketinizin antetli kağıdına ziyaret amacınız ve kalış sürenizi belirten bir dilekçenin de belgelerinizin arasında bulunmasında fayda var.
  4. Bunların dışında 60 € vize ücretini, başvurunuz esnasında nakit olarak teslim ediyorsunuz.
  5. Bir de eğer eşiniz Litvan ise, evlilik cüzdanınız (Türkiye'de düzenlenmişse, apostilli örneği), eşinizin pasaportunun onaylı örneği, eşinizin büyükelçiliğe yazdığı dilekçe, banka hesap dökümü, sigorta, başvuru formu, 1 fotoğraf ve pasaport. (ücretsiz)
Konsolosluk, 9:30 - 12:00 arasında vize başvurularını kabul ediyor. (Cuma günleri hariç) Genellikle sıra falan olmuyor. 5 dakika içerisinde işlemlerinizi hallediyor ve beklemeye başlıyorsunuz. Konsoloslukta size bir kargo firmasının boş poşetini veriyorlar, adresinizi yazıyorsunuz, daha sonra pasaportunuzu size ödemeli olarak gönderiyorlar. En fazla bir hafta içerisinde pasaportunuz gelmiş oluyor. Şimdiden iyi tatiller. :)

Ha bu arada nedir bu Schengen diye merak eden varsa, Lüksemburg'un güneydoğu ucunda Mosel Nehri kenarında Almanya ve Fransa'ya komş küçücük bir kasaba (2004 yılı nüfusu 425), anlaşma burada yapıldığı için adını vermiş.

30 yorum:

mustafa dedi ki...

kardeş ellerıne saglık cok guzel yazmıssın acıklamıssın da , fakat benım ne tanıdıgım var nede turkıyeden gıden turları bılıyorum egerkı bılıyorsan sadece vılnıus turu ıcın bana yardımcı olabılırımısın ?? yoksa tek basıma dawetıyesız nasıl gıdebılırım ??? yardımlarını beklıyorum sımdıden tesskur ederım

Litvan dedi ki...

Merhaba. Sadece Vilnius'a düzenlenen bir tur yok maalesef. Genelde Baltık turu oluyor. Ama siz yalnızca Litvanya'ya gitmek istiyor ve size davetiye gönderecek kimse yoksa, seçeneklerinizden birisi bir otelden rezervasyon yaptırıp, rezervasyon bilgileri ile konsolosluğa başvurabilirsiniz. Booking.com rezervasyon açısından size en çok seçeneği sunacak sitedir. Faydalanabilirsiniz.

Menes dedi ki...

Merhabalar,
2012 Bahar dönemi Letonya'ya erasmus öğrencisi olarak gideceğim. Haliyle vizemi de Letonya Konsolosluğundan alıyorum. Yalnız öncelikle Vilnius'a gidip oradan Riga'ya geçmeyi düşünüyorum. Pasaport kontrolde Letonya vizesiyle Litvanya'ya giriş yapmam da bir sıkıntı olur mu?

Litvan dedi ki...

Merhaba,

Pasaportundaki vize, öğrenci vizesi olacağı için soru bile soracaklarını sanmam. Sorsalar bile, "touristic purpose" der geçersin hocam. Ya da "transit passenger"...

Schengen, üye ülkeler arasında serbest dolaşım hakkını veriyor. Ama genel geçer uygulama, vizenin alındığı ülkeden girişin yapılması. Lakin ben defalarca bu kuralı ihlal etmiş bulunmaktayım. Bir sıkıntı yaşamadım şimdiye kadar.

Unknown dedi ki...

merhabalar

ben bu yaz riga üzerinden st petersburg a gitmeyi düşünüyorum 2 uçuş arası 20 saat boşluk var
günübirlik turist vizesi alıp şehir turu yapabilir miyim?

Litvan dedi ki...

Merhaba Eren,

1 günlük turist vizesi dediğin şey, schengen oluyor. Bu vizeyi almak oldukça zahmetli. Ben olsam uğraşmam. Riga güzel bir şehir (bu arada Riga Letonya'nın başkenti) ama bu kadar zahmete değer mi bilemedim. Öte yandan Riga havaalanı küçücük bir yer, 20 saat orada ne yapılır bilmiyorum. Bana sorarsan, alternatif uçuşlara bak.

Unknown dedi ki...

bilgilendirme için teşekkür ederim litvan,

ben daha önce schengen ile 6 ay avrupayı gezmiştim alması ne kadar zor biliyorum sadece 1 günlük turist vizesi var mı diye merak ettim
sende yok dediğine göre göremiycez litvanyayı

seyrulsefer dedi ki...

Merhaba,Ben Ağustos başında Vilnius'a gitmeyi planlıyorum. Araba kiralayarak Klaipeda'ya geçeceğim. Akşam yolculuk yapmam rahat olur mu? Birde Klaipeda'dan Kaliningrad'a araba ile geçebilir miyim? Rusya Türkler'e vize uygulamıyor ama araba ile geçmem sorun olurmu bilemedim. Böyle bir tecrübeniz oldu mu? Selamlar.

Litvan dedi ki...

Merhaba, akşam yolculuk yapmanızda bir sıkıntı yok. Kaliningrad'a Litvanya'dan kiraladığınız araba ile gitmeniz pek mümkün değil (sigorta açısından). Yine de acentenize danışmakta fayda var. İyi yolculuklar.

koraykızılakar dedi ki...

Merhaba, eylül ayında 2 hafta süre ile Litvanya'ya gitmeyi düşünüyorum. Fakat bir tur ile gitmeyeceğim sadece tatil.
Belirli tarihlere ait otel rezervasyonu yaptırsam ve gidiş - dönüş uçak biletini alsam , sonrasında vize vermeme durumları var mı? Boşuna para harcamış olmayayım.
İkincisi uluslararası sağlık sigortasını nasıl yapabilirim ve son olarak da buradaki banka hesabımdaki parayı orada nasıl kullanabilirim.
Şimdiden teşekkür ederim.

Litvan dedi ki...

Merhaba,

Davetiyeniz olsa dahi konsoloslukun vize vermeme hakkı her zaman var, hatta vizeniz olsa bile sınır polisi sizi ülkeye sokmayabilir. Bu tip riskler her zaman mevcut. Vize veren ülkeler genellikle sizin maddi durumunuza, seyahat nedeninize ve bunları tamamlayıcı dökümanlara (rezervasyonlar, banka hesapları, vs.) bakarlar. Onun için her zaman red alma ihtimaliniz var, başvuru dosyanızı özenli ve gerçekci hazırlar iseniz, vize alma şansınız artar.

Sigortayı, her hangi bir banka şubesinden yaptırabilirsiniz. Örneğin Garanti Bankası'nda 30 günlük, 30bin € teminatlı Eureko sigorta 15€.

Buradaki banka hesabınızdaki parayı, oradaki her ATM'den çekebilirsiniz. Lakin gereksiz yere komisyon ödemiş olursunuz. Eğer harcamayı planladığınız para çok fazla değil ise, yanınıza almanızı önerilir.

İyi seyahatler,

onurtespit dedi ki...

Merhabalar
Memurum Gri pasaportum var daha öncesinde de gri pasaportumla görev için yunanistan makedonya ve arnavutluk ulkelerine giriş çıkış yaptım. Gri pasaporumun tarihini uzatırsam litvanyaya vize almadan gidebilirmiyim bir sorun çıkarmı ? Litvanyaa kız arkadasımın yanına gidecegim herhangibir görev icin degil. bilgi verirseniz sevnirim.
İyi gnler.

Unknown dedi ki...

gönderilen davetiye nin dışındaki tarihlerde hotel rezervasyonu yapıp farklı tarihler için vize başvurusu yapabilirmiyiz? Romanya'da 6 aylık oturma izni olan birisi için süreçte değişen bir şey var mı?
Teşekkürler...

Litvan dedi ki...

Davetiyeye bağlı olarak, davetiye dışı tarihlerde vize alınamaz. Bu davetiye mantığına ters. Ama, söz gelimi 1 - 5 Kasım tarihleri için başvurdunuz. Konsolosluk size 1 Kasım başlangıç tarihli 3 aylık vize verebilir. Romanya henüz Schengen bölgesinde olmadığı için, etki edeceğini sanmıyorum. Ama oturum izni belirtilebilir.

Unknown dedi ki...

Ben 1 haftalığına Litvanyaya - Vilniusa gtmek istiyorum. 2007 yılında erasmus öğrencisi olarak orda bulundum 5 aylığına.Ancak ben gittiğimde Shengen vizesi yoktu. Şimdi vize almak zor diye biliyorum. Ayrıca Ankaraya gidecek zamanım yok. Acaba bir tur şirketi ile gitsem, vizeyi onlar ayarlayabiliyorlar mı? Bir de önerebileceğiniz bir tur varsa sevinirim..Teşekkürler arkadaşlar..

Litvan dedi ki...

Merhaba, dökümanlarınız tam olduğu sürece vize almanızda bir zorluk yok. Konsolosluğun sitesinde istenilen evrakları eksiksiz olarak iletmeniz yeterlidir. Litvanya konsolosluğundan alınacak ilk vizelerde, şahsen konsolosluğa başvurmanız gerekiyor. Detaylı bilgiyi konsolosluktan temin edebilirsiniz.

Kartal dedi ki...

Merhaba Litvan,Nişanlım 3 ay süreli litvanyaya çalışmaya gidecek, benim de gidebilmem için oradan bana davetiye gelmesi yeterli olur mu vize için? Buradaki işimi bıraktığımdan 3 ay için günlük 40 Euro içeren banka hesabı yeterli olur mu?

Litvan dedi ki...

Kartal, nişanlın Litvanya vatandaşıysa ve sana davetiye gönderebiliyorsa, bu durum vize almanı oldukça kolaylaştırır. Ama 3 ay süreyle oraya gitmiş bir Türk vatandaşı ise, aranızda henüz yasal bir bağ da olmadığı için, bir işe yaramayabilir. Tabi bu durumda davetiyeyi belki nişanlının çalıştığı şirket gönderirse yine bir kolaylık sağlanabilir. Açıkcası, vize işlemleri tamamen konsolosluk takdirinde. Burada sadece ihtimalleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Ayrıca, sizin şu anda çalışmıyor olmanız da handikap. Dolayısıyla, hesabınızdaki 90*40€'dan ziyade, buraya dönüşünüzünü kanıtlayabilecek tapu, vs. gibi enstrümanlar daha işe yarayabilir. Özetle, nişanlınızın yanınıza gittiğiniz, ve 3 ay sonra TR'ye döneceğiniz konunsunda, konsolosluktakileri ikna etmeniz gerekecek. Bol şans.

Unknown dedi ki...

Merhaba,
Litvanya Vilnius'ta yaşayan schengen D tipi vizesi olan ancak bundan başka bir oturma iznini henüz almamış bir Türk vatandaşı arkadaşım var. Onu ziyarete Litvanya'ya gitmek istiyorum. Kendisinin göndereceği bir davet mektubu yeterli olur mu , yoksa davet edecek kişinin sadece Litvanya vatandaşı olması zorunlu mu? Oturma izni alsa davet mektubu yazabilir mi benim için? Çok teşekkür ederim. Buradan ya da mail adresime yazarsanız çok faydası olur çok teşekkürler. İsmet. ismetcanadamis@hotmail.com

Litvan dedi ki...

Merhaba,
Davetiye dışındaki vize şartlarını yerine getirebiliyorsanız, arkadaşınızın oturum almasını beklemeden, otel rezervasyonu ile alabilirsiniz vizenizi.

Unknown dedi ki...

Çok teşekkür ederim. Şöyle bir durum gelişti ancak , arkadaşımın Litvanyalı arkadaşı bana davet mektubu gönderebilirmiş. Bu durumda bu kişiyle daha önce tanışıklığımız olması koşulu var mıdır? Yoksa çok kolay olacak zaten. Bir de bu davet mektubunun orjinal - ıslak imzalı olması şart mıdır , yoksa e-mail yoluyla taratıp gönderse yeterli olur mu? Çok teşekkürler.

Litvan dedi ki...

Arkadaşınız davetiye göndermek için gittiğinde, sizinle nereden tanıştıklarını sorabilirler. Siz konsolosluğa gittiğinizde de ziyaret amacınız ve davetiye gönderen kişi ile tanışıklığınız sorgulanabilir. Davetiye'nin orjinaline de scan copysini de ihtiyaç yok. Davetiye numarasını iletmesi yeterli. Kolay gelsin.

Unknown dedi ki...

Çok soru sordum kusura bakmayın , davetiye numarası nedir ben bilmiyorum , sanırım orada polise veya bir birime onaylatılıyor oradan da bir numara veriliyor değil mi? Bir de Litvanya Büyükelçiğinin sitesinde şöyle bir şey okudum , bütün vizelere Ankara'dan başvurmak gereklidir diyor. İstanbulda konsolosluk aracılığı ile yapılamaz mı? Çok teşekkür ederim.

AyhanKayalar dedi ki...

Merhabalar. İlk sorunum vizenin çıkma süresiyle ilgili. Turistik amaçlarla ziyaret yapacağım. 3 gün önce almış olmama rağmen 17 aralık gününe randevu verdiler. Uçağım ayın 26'sında. Ve noel sebebiyle 23'üne kadar çalışacaklar sadece. Garanti veremiyorlar doğal olarak ve randevuyu geri alamıyorlar. Yer yokmuş. Vize çıkar mı dersiniz? Çıkmaz ise bir yolu olmalı o ülkeye giriş yapmamın! Letonya'dan filan mı denesem şansımı... Litvanya'ya mail attım ve pasaport geçerlilik süresi için 3 ay yeterli dediler. benim 5 ay gibi bir süre kalıyor. Son olarak, orada kız arkadaşımda kalacağım, bana davetiye yolladı mail ile. Sanırım sıstem öyleymiş, konsolosluğa direkt olarak bir numara gidiyormuş. O numarayı söylüyormuşum onlar oradan görüyorlarmış. Fakat bu B sınıfı vizeye giriyor yani aile ziyareti. Sanırım sahte bir otel rezervasyonuyla turistik başvurmam daha garanti ne diyorsunuz?

Litvan dedi ki...

Vize şartlarını sağlıyorsanız, vize çıkmamasının önünde bir engel yok. Ama 17 Aralık'ta başvuruyu yaptıktan sonra, 26 Aralık'taki uçuşunuza yetişir mi inanın bilmiyorum. Başvurunuzu yaparken, 26 Aralık'ta uçuşunuz olduğunu tekrar hatırlatın. Sahte otel rezervasyonuna gerek yok. Kız arkadaşınızın ailesinin yanında kalacaksınız.

Unknown dedi ki...

merhabalar, benim birkaç sorum olacak benim arkadaşım davetiyeyi ankaradaki konsolosluğu gönderdi ve bana bir kod numarası verecek problem olmaz değil mi? hesap kartında en az kaç lira limit olması gerekiyor? ben mesela 15 günlüğüne gitmeyi planlıyorum gün buradan uçağa bindikten itibaren mi başlıyor? şimdiden teşekkürler..

Unknown dedi ki...

Selamlar bana yardimci olurmusunuz litvanyada kiz arkadasim var gitmek istiyorum. 3 ay icinde londraya gidecegim egitim icin litvanyaya gitmek icin basvuru yaparsam vize cikmasa londraya vize almada sikinti cikar diye dusunuyorum. Birde ordaki kiz arkadas beni davet etmesi icin ne gerekli tesekkurler.

Unknown dedi ki...

Bana Litvandyan biznes vizeye davetiye geldi ama ben turkiyede ogrenci olarak kalıyorum kendim de Türkmenistan vantandaşiyim bana biznes vize verirler mi onu ogrenmek istiyorum

Unknown dedi ki...

Merhaba ben ocak ayi icerisibde litvanya gidecegim kiz arkadasim ve ailesi davetiye gonderecek mail yoluyla gonderse vize de sikinti olur mu
Bide vize evraklarinda gelir gosteren belge istiyor
Universite ogrencisiyim kendi banka hesep cuzdanimi gostersem olur mu cunku seyehat masraflarimi kendim karsilayacagim
Vizeye gitmeden once ucak biletimi alip vizede onu gostermem isimi kolaylastirir mi ?

Unknown dedi ki...

Selamlar , sirket sahibiyim ,gecen yil cek vizemle avusturyaya gitmistim , bu senede almanyaya vize basvurusunda bulundum , yanlis vize kullanimi nedeniyle red verdiler , litvanyaya basvursam sansim ne olur acaba , litvanya vize verme olasiligi yuksek bi ulkemi